Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lélegezzünk fel!

Már csak egy hét, és már nincs kibúvó. Valóban nem lehet rágyújtani majd semmilyen zárt közösségi helyen (kocsmákban, éttermekben, kávézókban) , se a megállókban, se a vonatokon, se buszállomásokon, se a kórházak udvarán, és még sok helyen.

Büntetni fognak és ez remélhetőleg ez majd tényleg visszatartja az embereket. 

Itt a tavasz! Annyi mindent lehet még csinálni! Mondjatok olyan hobbikat, amiket a cigi lerakása után kezdtetek!

0 Tovább

Maga a cigi is egy IQ-teszt

Egészen érdekes cikket találtam a napokban a neten. A dohányzás és az intelligencia kapcsolatban állnak egymással. Egy vizsgálat szerint az, aki egy csomag vagy ennél is több cigit szív el naponta : 7,5 ponttal kisebb IQ-val rendelkezik mint nemdohányzó társa.

A vizsgált nemdohányzók intelligenciahányadosa 101 körül mozgott, míg cigis társaiké csak 94 környékén.

A kutatók olyan összefüggést is észrevettek, hogy minél erősebb dohányos valaki, annál rosszabbul teljesít a teszten.

A teszt végkövetkeztetése az lett, hogy nem azért teljesítettek rosszul a vizsgáltak, mert nem gyújthattak rá, ergo rosszabb volt a koncentrációjuk, hanem azért, mert egyszerűen azok, akiknek alacsonyabb az IQ-juk, hajlamosabbak a rászokásra.

0 Tovább

Évente több mint 20 gyerek hal bele Angliában a passzív dohányzásba

Angliában erősen lobbizik az orvosok szövetsége, hogy az autókban se lehessen rágyújtani. Mérésekkel kimutatták ugyanis, hogy egy autóban, amiben dohányoznak, 23x magasabb lehet a mérgező anyag koncentrácija, mint egy füstös bárban. Angliában pedig évente 4000 felnőtt és több mint 20 gyerek halálát okozza a passzív dohányzás.

Magyarországon is volt róla szó, hogy bevezetik ezt a tilalmat az autósok számára, de most valahogy nem kerül elő. Mondjuk nálunk csak akkor büntettek volna, ha kiskorú is ül a kocsiban. Akkor pedig nagyon is jogosan. Ti mit gondoltok?

0 Tovább

Még ilyet!

A barátaim közül több is erős dohányos. Képtelenek leszokni. Egyikőjük most mesélte, hogy lementek egy szórakozóhelyre táncolni, és persze már ott sem lehetett rágyújtani. Eddig ilyen bulik alkalmával fejenkét egy dobozzal biztos elszívtak, de most nem akaródzott kimenniük az esőbe. Eszükbe jutott ugyan, hogy jó lenne, de aztán meggyőzték egymást, hogy ruhatárból kikérni a kabátot és kiállni a szakadó esőbe nem ér meg ennyit. Azon az estén nem szívtak cigit a buli alatt. Egyet sem.

Szerintük még jó is volt. A barátnőm azt mondta, hogy kimondottan élvezte, hogy nem lett büdös a kabátja. Ő, aki eddig egyikről a másikra gyújtott!!!

0 Tovább

A Mamma se ajánlja!

Még egyáltalán nem fejeztem be azoknak az országoknak az elemzését, ahol már régebben betiltották a cigizést a zárt közösségi tereken. Vagyis az éttermekben, kocsmákban, bulihelyeken stb...

Most Olaszország jön, egy valóban heves vérmérsékletű, bulis nemzet, akik nem arról híresek, hogy bármiféle törvények változtatják a szokásaikat. Legfeljebb, ha mamma azt mondja. :) 

Náluk 2005. januárjában vezették be a tiltást. Ez valóban drasztikus változást hozott az olaszok életében, szokásaiban, de megdöbbentő volt az eredmény. Tökéletesen elfogadták a helyzetet és betartották a szabályokat. Ez legjobban onnan látszik, hogy a kezdeti 6000 ellenőrzésből mindössze 100 esetben talált szabálytalanságot a rendőrökből és civilekből álló szerv.

Jelentős gazdasági kiesést egy vendéglátós sem jelenett.

Az eredmények azt mutatták, hogy a nyilvános helyeken való tiltás 8%‐kal csökkentette a cigifogyasztást. A 15‐24 éves korosztálynál pedig a 2004‐ről 2005‐re történő fogyasztáscsökkenés 23% értéket mutatott, ami nagyon magas!

Megfigyelhető, hogy a tiltás növeli azok számát, akik támogatják a törvényt. Méghozzá azért, mert megérzik gyakorlatban ennek a rögtön érezhető pozitív hatásait, vagyis hogy nem lesznek büdösek, nem könnyezik a szemük, amikor elmennek szórakozni egy zárt helyre.

Kiderült, a pasta után se kötelező a cigi! :) 

0 Tovább

Anglia nem dühös

Folytatom a már betiltott helyekkel való példálozást. Anglia nagyon sokat nyert a teljes cigarettastoppal. Egyrészt az pubok hazájában az emberek teljesen megszokták, hogy bagózni csak kint lehet. Ki is alakítottak erre alkalmas helyeket a kocsmák előtt a tulajdonosok és szent a béke. Sokan leszoktak.

Egy 2009-es felmérés szerint 10 százalékkal csökkent a szívinfarktusok száma a bevezetés óta. (2006-2007-ben fokozatosan vezették be, területenként a tiltást.)

Több mint 300 ezerrel többen kísérelték meg letenni a cigit, mint a korábbi években, így a végleg leszokók aránya is jóval nagyobb volt. A kísérletezők 20%-a egyértelműen azt állította, hogy a törvény miatt döntött így.

A britek nagyon elfogadóak voltak a törvény bevezetésével kapcsolatban: a vállalkozások 81% értett egyet a tiltással. 40 százalékuk a bevezetés után azt jelezte, hogy ennek csak pozitív hozadéka van rá nézve. Mindössze 3 százalék számolt be negatívról.

Összeségében és első kézből kapott információk alapján ki merem jelenteni, hogy sok ember életét mentette meg ez a szabályozás már Európában. Egy Angliában élő barátom szerint ez csak szokás kérdése. Ő tökéletesen érti, hogy miért kell a pub elé állnia ha úgy dönt, hogy rágyújt. Bár inkább nem gyújt rá. Más se a társaságból, így a régi dohányosok is inkább maradnak. A lustaság is életet menthet.

0 Tovább

Az írek nyertek vele

Sokan úgy gondolják, hogy ez a törvény feleslegesen szigorú és nagyon erősen korlátoz. Lehet. Ezért arra gondoltam, hogy azokban az országokban, ahol már bevezették, megnézem, hogy milyen előnyei vannak a szabályozásnak.

Írországgal kezdem, mert ott vezették be legrégebben a  zárt helyekre vonatkozó teljes tiltást: 2004. márciusában.

Egy 2007-es felmérés szerint drasztikusan csökkent a dohányzók száma. A munkahelyeken kérdezettek közül a bevezetés előtt 62% vallotta magát dohányosnak, de 2007-ben már csak 14% dohányzott rendszeresen. Az éttermekben töltetett kérdőív szerint 85-ről 3 százalékra esett vissza, a kocsmákban pedig 98-ról 5 százalékra a dohányosok aránya. Mindemellett a vendéglátóhelyek forgalma valamennyire visszaesett, de ez csak tizedszázalékokban mérhető. Aztán az évek múlásával folyamatosan nőtt. Most pedig jobb, mint volt a tiltás előtt.

Sokan remek alkalomnak gondolták, hogy szabaduljanak a cigitől. Az első hónapokban több mint 10%-kal nőtt a leszokást segítő termékek eladása.

A szórakozóhelyeken dolgozók is kevesebbet kezdtek dohányozni. (Átlagosan négy szállal.)

A leszokók 80%-át segítette abban, hogy letegyék a cigit, a leszokottak 88%-a pedig nem gyújtott rá újra, szerintük az új szabályozás ebben sokat segített.

Forrás: OEFI

0 Tovább

Mostantól kevesebben halnak meg a cigi miatt

Majdnem egy hét telt el az új évből már. Furdal a kiváncsiság, hogy hányan tették le a cigarettát és hányan tartják is azóta magukat. 

Az utcán sétálva most sokkal feltűnőbb a dohányzó lakosság, mert kint ácsorognak a szórakozóhelyek előtt. Ott gyújthatnak rá.

Biztos vagyok benne, hogy ez sokakat eltántorít.

Reggel fél szemmel figyeltem az egyik országos csatorna sms-szavazását, ahol azt kérdezték a nézőktől, hogy leszoknak-e a szigorítások miatt. Három választ jelölhettek meg: igen, nem, spórolásból inkább. Utóbbi nyert, hacsak egy százalékkal is. Másik kettő egálban. Vagyis többen próbálnak leszokni valamely ok miatt. Szerencsére.

Drága a cigi. Valóban. Sok mindenre lehetne az árát költeni, elférne itt is, ott is. Még egy nyomós ok a kocsma előtt didergés mellett, hogy leszokjanak az emberek. 

A kommentekből látom, hogy néhányan - dohányosok- úgy érzik, hogy üldözve vannak. Pedig egyáltalán nem erről van szó. Felmérések szerint, mióta például Angilában, Írországban meghozták ezt az intézkedést, jelentősen visszaesett a dohányzással összefüggésben levő rákos és egyéb megbetegedések száma.

A passzív dohányosok jóval kevesebbet szívnak a füstből, az aktív dohányosok is kétszer meggondolják, hogy rágyújtsanak-e.

Már az is eredmény, ha pár szálat kihagynak.

3 Tovább

Nem gyújthatsz rá!

Pontosan leírom, hogy 2012. január 1-jétől hol nem lehet majd cigizni. A lista hosszú. Szerencsére.

Nem lehet dohányzóhelyet kijelölni sem kint sem bent:

 • közoktatási intézményben (általános iskolában, középiskolában, szakiskolában)
 • gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményben (bölcsödében, óvodában, nevelőotthonban)
 • a pszichiátriai intézményeket kivéve az egészségügyi szolgáltatóknál (rendelőkben, kórházakban stb...)
Nem lehet rágyújtani közterületeken a szabadban sem mindenhol:
 • gyalogos aluljárókban, összekötőkben
 • játszótéren, ill. azok 5 méteres körzetében,
 • vasúti pályaudvar peronján,
 • a közösségi közlekedési eszközök megállóiban, várakozóhelyeinél (pl. buszmegálló), ill. ezek 5 méteres körzetén belül sem.
Ezen felül a helyi önkormányzat rendeletben egyéb közterületet is nemdohányzó közterületnek nyilváníthat.
Nem cigizhet senki a
 • nagy zárt közösségi terekben, 
 • a távolsági buszokon 
 • és a vonatokon sem lehet már dohányzó kocsiba jegyet váltani. Akkor sem, ha messze megy.
Bent mostantól nincs dohányzó a
 • munkahelyeken
 • a közforgalmú helyeken sem. (éttermek, kocsmák, szórakozóhelyek stb...)
Sőt, a munkahelyeken a kinti dohányzó nem lehet a bejárat közelében sem (5 méteres pauza szükséges)
A szórakozóhelyeken, kocsmákban és éttermekben viszont öt méteren belül kell az ajtóhoz közel kijelölni dohányzóteret. Kivéve, ha a hely dohányzásmentessé nyílváníttatja magát.
Szállodákban megmaradhat a szivarszoba, ha eddig is volt. (És tavaly július elejéig engedélyeztették.)
Szóval így védik a tüdőnket. Áprilisig még türelmesek az ellenőrök, aztán viszont akár 50.000 forintba is kerülhet egy szál cigi...


1 Tovább

Rákban elsők vagyunk

Kicsit utánanéztem, ha tovább szívom, mi vár rám. Első találat:

A tüdőrák

A tüdő olyan, mint a szivacs. Amikor levegőt veszünk, akkor a vérünk felveszi az oxigént az ereken keresztül és leadja a széndioxidot.

A rákos tüdőben egy (vagy több daganat) keletkezett, amely a sejtek szabályozatlan elburjánzása miatt nem kontrollálható. Mivel nincs, ami korlátozza a daganatot, ezért folyamatosan növekszik és elkezdi akadályozni a tüdő működését. Nehezíti a légzést, fájdalmat okoz, majd áttétei is lesznek a betegnek más kulcsfontosságú szervekre.

Ha a tüdőrák nem öli meg a testet, akkor a máshol kialakult áttétes daganat megteszi.

(A halálozás arány 100.000 lakosra nézve 38 a nők és 114,9 férfiak esetében.)*

Magyarország világelső a tüdőrákos elhalálozások tekintetében. A tüdőrák 90%-a pedig a dohányzás miatt alakul ki. 

(A halálozás arány 100.000 lakosra nézve 38 a nők és 114,9 férfiak esetében.)*


*OECD 2010-es Health at a Glance dokumentumai szerint


0 Tovább
«
12

Ne szívj tovább!

blogavatar

Az egyetem alatt szoktam rá a cigire. Aztán komoly harcba kezdtem, mert gyereket akartam. Három éve nem gyújtottam rá. Tedd meg Te is, januártól a közösségi tereken úgyse gyújthatsz rá!

Utolsó kommentek