Még egyáltalán nem fejeztem be azoknak az országoknak az elemzését, ahol már régebben betiltották a cigizést a zárt közösségi tereken. Vagyis az éttermekben, kocsmákban, bulihelyeken stb...

Most Olaszország jön, egy valóban heves vérmérsékletű, bulis nemzet, akik nem arról híresek, hogy bármiféle törvények változtatják a szokásaikat. Legfeljebb, ha mamma azt mondja. :) 

Náluk 2005. januárjában vezették be a tiltást. Ez valóban drasztikus változást hozott az olaszok életében, szokásaiban, de megdöbbentő volt az eredmény. Tökéletesen elfogadták a helyzetet és betartották a szabályokat. Ez legjobban onnan látszik, hogy a kezdeti 6000 ellenőrzésből mindössze 100 esetben talált szabálytalanságot a rendőrökből és civilekből álló szerv.

Jelentős gazdasági kiesést egy vendéglátós sem jelenett.

Az eredmények azt mutatták, hogy a nyilvános helyeken való tiltás 8%‐kal csökkentette a cigifogyasztást. A 15‐24 éves korosztálynál pedig a 2004‐ről 2005‐re történő fogyasztáscsökkenés 23% értéket mutatott, ami nagyon magas!

Megfigyelhető, hogy a tiltás növeli azok számát, akik támogatják a törvényt. Méghozzá azért, mert megérzik gyakorlatban ennek a rögtön érezhető pozitív hatásait, vagyis hogy nem lesznek büdösek, nem könnyezik a szemük, amikor elmennek szórakozni egy zárt helyre.

Kiderült, a pasta után se kötelező a cigi! :)