Folytatom a már betiltott helyekkel való példálozást. Anglia nagyon sokat nyert a teljes cigarettastoppal. Egyrészt az pubok hazájában az emberek teljesen megszokták, hogy bagózni csak kint lehet. Ki is alakítottak erre alkalmas helyeket a kocsmák előtt a tulajdonosok és szent a béke. Sokan leszoktak.

Egy 2009-es felmérés szerint 10 százalékkal csökkent a szívinfarktusok száma a bevezetés óta. (2006-2007-ben fokozatosan vezették be, területenként a tiltást.)

Több mint 300 ezerrel többen kísérelték meg letenni a cigit, mint a korábbi években, így a végleg leszokók aránya is jóval nagyobb volt. A kísérletezők 20%-a egyértelműen azt állította, hogy a törvény miatt döntött így.

A britek nagyon elfogadóak voltak a törvény bevezetésével kapcsolatban: a vállalkozások 81% értett egyet a tiltással. 40 százalékuk a bevezetés után azt jelezte, hogy ennek csak pozitív hozadéka van rá nézve. Mindössze 3 százalék számolt be negatívról.

Összeségében és első kézből kapott információk alapján ki merem jelenteni, hogy sok ember életét mentette meg ez a szabályozás már Európában. Egy Angliában élő barátom szerint ez csak szokás kérdése. Ő tökéletesen érti, hogy miért kell a pub elé állnia ha úgy dönt, hogy rágyújt. Bár inkább nem gyújt rá. Más se a társaságból, így a régi dohányosok is inkább maradnak. A lustaság is életet menthet.