Sokan úgy gondolják, hogy ez a törvény feleslegesen szigorú és nagyon erősen korlátoz. Lehet. Ezért arra gondoltam, hogy azokban az országokban, ahol már bevezették, megnézem, hogy milyen előnyei vannak a szabályozásnak.

Írországgal kezdem, mert ott vezették be legrégebben a  zárt helyekre vonatkozó teljes tiltást: 2004. márciusában.

Egy 2007-es felmérés szerint drasztikusan csökkent a dohányzók száma. A munkahelyeken kérdezettek közül a bevezetés előtt 62% vallotta magát dohányosnak, de 2007-ben már csak 14% dohányzott rendszeresen. Az éttermekben töltetett kérdőív szerint 85-ről 3 százalékra esett vissza, a kocsmákban pedig 98-ról 5 százalékra a dohányosok aránya. Mindemellett a vendéglátóhelyek forgalma valamennyire visszaesett, de ez csak tizedszázalékokban mérhető. Aztán az évek múlásával folyamatosan nőtt. Most pedig jobb, mint volt a tiltás előtt.

Sokan remek alkalomnak gondolták, hogy szabaduljanak a cigitől. Az első hónapokban több mint 10%-kal nőtt a leszokást segítő termékek eladása.

A szórakozóhelyeken dolgozók is kevesebbet kezdtek dohányozni. (Átlagosan négy szállal.)

A leszokók 80%-át segítette abban, hogy letegyék a cigit, a leszokottak 88%-a pedig nem gyújtott rá újra, szerintük az új szabályozás ebben sokat segített.

Forrás: OEFI