Lassan kezdődik az influnzaszezon és mióta letettem a cigit, gyakran eszembe jut, hogy annak idején, dohányosként, milyen betegen is rágyújtottam. Egész ideológia-rendszert gyártottam hozzá. Ha bárki kérdezte, gyógymódként tüntettem fel a cigarettát.

Ugyan levegőt se kaptam a náthától, de azt magyaráztam bőszen mindenkinek, hogy a füst fertőtleníti a torkomat, így pedig sokkal hamarabb meggyógyulok.

Valójában az történt, hogy a füst már a megbetegedés előtt folymatosan irrtálta a nyálkahártyáimat, a torkomat és a tüdőmet is. Emiatt minden betegséget sokkal hamarabb elkaptam és most már tudom, hogy mennyivel lassabban verekedtem túl magam rajta. 

Az immunrendszerem védekezését is csökkentette a dohányzás miatti folyamatos készenlét,  és a mérgek (egyetlen szál cigaretta 100 mg C-vitamint von el a szervezettől), így a gyógyulás komoly kihívást jelentett.

Rendszerint a náthából - rádohányozva - légcsőhurut-gyulladás lett, amitől aztán annyira köhögni kezdtem, hogy a végén már valóban nem tudtam rágyújtani. Akkor pedig másfél-két hét alatt lassan kigyógyultam.

Mostanában is szoktam hallani ezt a 'gyógyító-cigi' elméletet dohányos ismerőseimtől és bizton állíthatom: nem igaz!

Viszont a nátha lehet jó apropó a leszokásra.