Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Leszokni

" A dohányzásról pofonegyszerű leszokni. Én magam is legalább százszor megtettem."

Mark Twain

Leszokni.

Na igen, valóban nehéz. Megterheli a szervezetet, egy ideig teljesen leköti az agyat.

Olyan mint amikor kidobja az embert az, aki naponta 3X nagykéssel kergette, de mégis lángolt a szerelem közöttük. Egy ideig folyamatosan vágyni fogsz vissza, nem tudsz másra gondolni majd. Keresed a kiskapukat, meg a kifogásokat, pótlékokba (egyéjszakásokba) menekülsz, majd ahogy telnek a hetek és hónapok: felszabadulsz, boldog leszel és új lehetőségek nyílnak. Újra tudsz hosszan sétálni, végiggondolni valamit anélkül, hogy felugranál és kirohannál a dohányzóba, újra érzed majd az ízeket és a szagokat, újra színe lesz a bőrödnek. Nem fogsz függni semmitől és az életed sincs többé közvetlen veszélyben.

0 Tovább

Megbocsáthatatlan önzés

Pontosan emlékszem a napra, amikor megtudtam, hogy kisbabám lesz. Néztem a csíkokat. Izgatott és boldog voltam. Anya született bennem. Pedig akkor még fogalmam se volt, hogy mekkora boldogság ez. Mekkora felelősség, életre szóló elkötelezettség. Ugyanakkor folyamatos aggódás, ami minden mosollyal azonnal szertefoszlik.

Amíg az első gyerekét várja az ember, még csak elképzelni tudja, hogy mi zajlik pontosan benne. A reggeli émelygést még nem köti puha babaillathoz. A rugdosásokkor nem rajzolódik ki ismerős, végtelen bizalmat sugárzó babaszem. Addig a felelősség is más, mert nincs még személye a benned fejlődő emberkének. Csak az ösztönösség hajt, ha figyelsz rá.

Ezért tudom elképzelni, hogy előfordulhat olyan nő, aki terhessége alatt még esetleg rágyújt. Mert nem személyesíti meg a magában növekvő életet, nem tud belegondolni, hogy milyen törékeny, sérülékeny és óvni való az, akiről most csak ő tud gondoskodni. Hogy az élet már elkezdődött benne és csak ő a felelős azért, hogy a méhében fejlődő kicsi a legjobbat kapja, a legkevesebb káros anyag jusson el hozzá.

Talán van olyan kismama, aki nem a fogantatás pillanatában születik, hanem a szülés pillanatában. Hozzájuk szólok most: nincs mentség! Ha rágyújtasz, akkor perceket veszel el egy életből, aki még nem tud dönteni, aki végtelenül kiszolgáltatott és a legnagyobb bizalommal van feléd. Minden slukkal kockáztatod, hogy egészségessé fejlődik, sőt azt is, hogy megszületik-e egyáltalán.

Ez önzés. Megbocsáthatatlan. Hogy fogsz majd a szemébe nézni?

0 Tovább

Változat egy rossz estére

0 Tovább

A cigizők is szeretik...

0 Tovább

Évente több mint 20 gyerek hal bele Angliában a passzív dohányzásba

Angliában erősen lobbizik az orvosok szövetsége, hogy az autókban se lehessen rágyújtani. Mérésekkel kimutatták ugyanis, hogy egy autóban, amiben dohányoznak, 23x magasabb lehet a mérgező anyag koncentrácija, mint egy füstös bárban. Angliában pedig évente 4000 felnőtt és több mint 20 gyerek halálát okozza a passzív dohányzás.

Magyarországon is volt róla szó, hogy bevezetik ezt a tilalmat az autósok számára, de most valahogy nem kerül elő. Mondjuk nálunk csak akkor büntettek volna, ha kiskorú is ül a kocsiban. Akkor pedig nagyon is jogosan. Ti mit gondoltok?

0 Tovább

Váratlanul jön...fiataloknál is...

0 Tovább

Még ilyet!

A barátaim közül több is erős dohányos. Képtelenek leszokni. Egyikőjük most mesélte, hogy lementek egy szórakozóhelyre táncolni, és persze már ott sem lehetett rágyújtani. Eddig ilyen bulik alkalmával fejenkét egy dobozzal biztos elszívtak, de most nem akaródzott kimenniük az esőbe. Eszükbe jutott ugyan, hogy jó lenne, de aztán meggyőzték egymást, hogy ruhatárból kikérni a kabátot és kiállni a szakadó esőbe nem ér meg ennyit. Azon az estén nem szívtak cigit a buli alatt. Egyet sem.

Szerintük még jó is volt. A barátnőm azt mondta, hogy kimondottan élvezte, hogy nem lett büdös a kabátja. Ő, aki eddig egyikről a másikra gyújtott!!!

0 Tovább

Minden szerved veszélyben!

0 Tovább

Halálos lehet a COPD!

szólj hozzá: COPD

0 Tovább

A Mamma se ajánlja!

Még egyáltalán nem fejeztem be azoknak az országoknak az elemzését, ahol már régebben betiltották a cigizést a zárt közösségi tereken. Vagyis az éttermekben, kocsmákban, bulihelyeken stb...

Most Olaszország jön, egy valóban heves vérmérsékletű, bulis nemzet, akik nem arról híresek, hogy bármiféle törvények változtatják a szokásaikat. Legfeljebb, ha mamma azt mondja. :) 

Náluk 2005. januárjában vezették be a tiltást. Ez valóban drasztikus változást hozott az olaszok életében, szokásaiban, de megdöbbentő volt az eredmény. Tökéletesen elfogadták a helyzetet és betartották a szabályokat. Ez legjobban onnan látszik, hogy a kezdeti 6000 ellenőrzésből mindössze 100 esetben talált szabálytalanságot a rendőrökből és civilekből álló szerv.

Jelentős gazdasági kiesést egy vendéglátós sem jelenett.

Az eredmények azt mutatták, hogy a nyilvános helyeken való tiltás 8%‐kal csökkentette a cigifogyasztást. A 15‐24 éves korosztálynál pedig a 2004‐ről 2005‐re történő fogyasztáscsökkenés 23% értéket mutatott, ami nagyon magas!

Megfigyelhető, hogy a tiltás növeli azok számát, akik támogatják a törvényt. Méghozzá azért, mert megérzik gyakorlatban ennek a rögtön érezhető pozitív hatásait, vagyis hogy nem lesznek büdösek, nem könnyezik a szemük, amikor elmennek szórakozni egy zárt helyre.

Kiderült, a pasta után se kötelező a cigi! :) 

0 Tovább

Ne szívj tovább!

blogavatar

Az egyetem alatt szoktam rá a cigire. Aztán komoly harcba kezdtem, mert gyereket akartam. Három éve nem gyújtottam rá. Tedd meg Te is, januártól a közösségi tereken úgyse gyújthatsz rá!

Utolsó kommentek