Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A cigi nem gyógymód!

Lassan kezdődik az influnzaszezon és mióta letettem a cigit, gyakran eszembe jut, hogy annak idején, dohányosként, milyen betegen is rágyújtottam. Egész ideológia-rendszert gyártottam hozzá. Ha bárki kérdezte, gyógymódként tüntettem fel a cigarettát.

Ugyan levegőt se kaptam a náthától, de azt magyaráztam bőszen mindenkinek, hogy a füst fertőtleníti a torkomat, így pedig sokkal hamarabb meggyógyulok.

Valójában az történt, hogy a füst már a megbetegedés előtt folymatosan irrtálta a nyálkahártyáimat, a torkomat és a tüdőmet is. Emiatt minden betegséget sokkal hamarabb elkaptam és most már tudom, hogy mennyivel lassabban verekedtem túl magam rajta. 

Az immunrendszerem védekezését is csökkentette a dohányzás miatti folyamatos készenlét,  és a mérgek (egyetlen szál cigaretta 100 mg C-vitamint von el a szervezettől), így a gyógyulás komoly kihívást jelentett.

Rendszerint a náthából - rádohányozva - légcsőhurut-gyulladás lett, amitől aztán annyira köhögni kezdtem, hogy a végén már valóban nem tudtam rágyújtani. Akkor pedig másfél-két hét alatt lassan kigyógyultam.

Mostanában is szoktam hallani ezt a 'gyógyító-cigi' elméletet dohányos ismerőseimtől és bizton állíthatom: nem igaz!

Viszont a nátha lehet jó apropó a leszokásra.

0 Tovább

Anglia nem dühös

Folytatom a már betiltott helyekkel való példálozást. Anglia nagyon sokat nyert a teljes cigarettastoppal. Egyrészt az pubok hazájában az emberek teljesen megszokták, hogy bagózni csak kint lehet. Ki is alakítottak erre alkalmas helyeket a kocsmák előtt a tulajdonosok és szent a béke. Sokan leszoktak.

Egy 2009-es felmérés szerint 10 százalékkal csökkent a szívinfarktusok száma a bevezetés óta. (2006-2007-ben fokozatosan vezették be, területenként a tiltást.)

Több mint 300 ezerrel többen kísérelték meg letenni a cigit, mint a korábbi években, így a végleg leszokók aránya is jóval nagyobb volt. A kísérletezők 20%-a egyértelműen azt állította, hogy a törvény miatt döntött így.

A britek nagyon elfogadóak voltak a törvény bevezetésével kapcsolatban: a vállalkozások 81% értett egyet a tiltással. 40 százalékuk a bevezetés után azt jelezte, hogy ennek csak pozitív hozadéka van rá nézve. Mindössze 3 százalék számolt be negatívról.

Összeségében és első kézből kapott információk alapján ki merem jelenteni, hogy sok ember életét mentette meg ez a szabályozás már Európában. Egy Angliában élő barátom szerint ez csak szokás kérdése. Ő tökéletesen érti, hogy miért kell a pub elé állnia ha úgy dönt, hogy rágyújt. Bár inkább nem gyújt rá. Más se a társaságból, így a régi dohányosok is inkább maradnak. A lustaság is életet menthet.

0 Tovább

Nem éri meg belehalni

0 Tovább

Az írek nyertek vele

Sokan úgy gondolják, hogy ez a törvény feleslegesen szigorú és nagyon erősen korlátoz. Lehet. Ezért arra gondoltam, hogy azokban az országokban, ahol már bevezették, megnézem, hogy milyen előnyei vannak a szabályozásnak.

Írországgal kezdem, mert ott vezették be legrégebben a  zárt helyekre vonatkozó teljes tiltást: 2004. márciusában.

Egy 2007-es felmérés szerint drasztikusan csökkent a dohányzók száma. A munkahelyeken kérdezettek közül a bevezetés előtt 62% vallotta magát dohányosnak, de 2007-ben már csak 14% dohányzott rendszeresen. Az éttermekben töltetett kérdőív szerint 85-ről 3 százalékra esett vissza, a kocsmákban pedig 98-ról 5 százalékra a dohányosok aránya. Mindemellett a vendéglátóhelyek forgalma valamennyire visszaesett, de ez csak tizedszázalékokban mérhető. Aztán az évek múlásával folyamatosan nőtt. Most pedig jobb, mint volt a tiltás előtt.

Sokan remek alkalomnak gondolták, hogy szabaduljanak a cigitől. Az első hónapokban több mint 10%-kal nőtt a leszokást segítő termékek eladása.

A szórakozóhelyeken dolgozók is kevesebbet kezdtek dohányozni. (Átlagosan négy szállal.)

A leszokók 80%-át segítette abban, hogy letegyék a cigit, a leszokottak 88%-a pedig nem gyújtott rá újra, szerintük az új szabályozás ebben sokat segített.

Forrás: OEFI

0 Tovább

Ebben viszont élen járunk Európában

Európában nagyon sok helyen bevezettek már különféle tiltásokat a dohányzás visszaszorítására. Ebből a táblázatból kiderül, hogy szerencsére Magyarország az élen járók között van ebben.

EU helyzetkép 

Szabályozás három csoportja.

1. Teljes tiltás az összes zárt munkahelyre és nyilvános helyre vonatkozóan

Írország: 2004. március

Cyprus: 2010. január

Nagy-Britannia: 2006 március – 2007 július régiótól függően

Spanyolország: 2011. január

Magyarország 2012. január

2. Átfogó tilalom (a dohányzás csak elkülönített dohányzó szobákban megengedett)

Franciaország: 2008. január

Olaszország: 2005. január

Litvánia: 2006. június

Lettország:2004. május, majd a vendéglátóipari egységekben 2007. január

Montenegro: 2005. október

Hollandia: 2008. július

Szlovénia: 2007. augusztus

Finnország: 2007. június

Svédország: 2005. június

3. Részleges korlátozás/védelem (Jellemzően a vendéglátóipari egységekben nem tiltott, vagy csak részben tiltott, illetve még megengedett légcserét biztosító berendezések használata.)

Belgium: 2006. január

Bulgária : 2005. január

Csehország: 2006. január

Dánia: 2007. augusztus

Németország: 2007 augusztus-2009

Észtország: 2007. szeptember

Luxemburg: 2006. szeptember

Magyarország: 1999. november, módosításokkal 2006 szeptember

Ausztria: 2009. január

Lengyelország: 2002. január

Portugália: 2008. január

Románia: 2009. január

Szlovákia: 2009. április

forrás:OEFI


Pénteken megnézem, hogy hogyan változott a helyzet azokban az országokban, ahogy teljes tiltás van. Vagyis mire számíthatunk.

1 Tovább

Harmadik legrosszabb a helyzet


Nagyításért kattints a képre!

0 Tovább

Mostantól kevesebben halnak meg a cigi miatt

Majdnem egy hét telt el az új évből már. Furdal a kiváncsiság, hogy hányan tették le a cigarettát és hányan tartják is azóta magukat. 

Az utcán sétálva most sokkal feltűnőbb a dohányzó lakosság, mert kint ácsorognak a szórakozóhelyek előtt. Ott gyújthatnak rá.

Biztos vagyok benne, hogy ez sokakat eltántorít.

Reggel fél szemmel figyeltem az egyik országos csatorna sms-szavazását, ahol azt kérdezték a nézőktől, hogy leszoknak-e a szigorítások miatt. Három választ jelölhettek meg: igen, nem, spórolásból inkább. Utóbbi nyert, hacsak egy százalékkal is. Másik kettő egálban. Vagyis többen próbálnak leszokni valamely ok miatt. Szerencsére.

Drága a cigi. Valóban. Sok mindenre lehetne az árát költeni, elférne itt is, ott is. Még egy nyomós ok a kocsma előtt didergés mellett, hogy leszokjanak az emberek. 

A kommentekből látom, hogy néhányan - dohányosok- úgy érzik, hogy üldözve vannak. Pedig egyáltalán nem erről van szó. Felmérések szerint, mióta például Angilában, Írországban meghozták ezt az intézkedést, jelentősen visszaesett a dohányzással összefüggésben levő rákos és egyéb megbetegedések száma.

A passzív dohányosok jóval kevesebbet szívnak a füstből, az aktív dohányosok is kétszer meggondolják, hogy rágyújtsanak-e.

Már az is eredmény, ha pár szálat kihagynak.

3 Tovább

A tüdőrák

0 Tovább

Érdemes elkezdeni

2 Tovább

Nem gyújthatsz rá!

Pontosan leírom, hogy 2012. január 1-jétől hol nem lehet majd cigizni. A lista hosszú. Szerencsére.

Nem lehet dohányzóhelyet kijelölni sem kint sem bent:

  • közoktatási intézményben (általános iskolában, középiskolában, szakiskolában)
  • gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményben (bölcsödében, óvodában, nevelőotthonban)
  • a pszichiátriai intézményeket kivéve az egészségügyi szolgáltatóknál (rendelőkben, kórházakban stb...)
Nem lehet rágyújtani közterületeken a szabadban sem mindenhol:
  • gyalogos aluljárókban, összekötőkben
  • játszótéren, ill. azok 5 méteres körzetében,
  • vasúti pályaudvar peronján,
  • a közösségi közlekedési eszközök megállóiban, várakozóhelyeinél (pl. buszmegálló), ill. ezek 5 méteres körzetén belül sem.
Ezen felül a helyi önkormányzat rendeletben egyéb közterületet is nemdohányzó közterületnek nyilváníthat.
Nem cigizhet senki a
  • nagy zárt közösségi terekben, 
  • a távolsági buszokon 
  • és a vonatokon sem lehet már dohányzó kocsiba jegyet váltani. Akkor sem, ha messze megy.
Bent mostantól nincs dohányzó a
  • munkahelyeken
  • a közforgalmú helyeken sem. (éttermek, kocsmák, szórakozóhelyek stb...)
Sőt, a munkahelyeken a kinti dohányzó nem lehet a bejárat közelében sem (5 méteres pauza szükséges)
A szórakozóhelyeken, kocsmákban és éttermekben viszont öt méteren belül kell az ajtóhoz közel kijelölni dohányzóteret. Kivéve, ha a hely dohányzásmentessé nyílváníttatja magát.
Szállodákban megmaradhat a szivarszoba, ha eddig is volt. (És tavaly július elejéig engedélyeztették.)
Szóval így védik a tüdőnket. Áprilisig még türelmesek az ellenőrök, aztán viszont akár 50.000 forintba is kerülhet egy szál cigi...


1 Tovább

Ne szívj tovább!

blogavatar

Az egyetem alatt szoktam rá a cigire. Aztán komoly harcba kezdtem, mert gyereket akartam. Három éve nem gyújtottam rá. Tedd meg Te is, januártól a közösségi tereken úgyse gyújthatsz rá!

Utolsó kommentek